zdravezitie.sk logo
Kategórie
zdravezitie.sk logo
  • Kategórie
    • Akciové produkty
    • Všetky produkty
    • Liečba ochorení
    • Prístroje podľa cieľov liečby
    • Fitness
    • Rehabilitačné pomôcky
    • Starostlivosť o krásu
    • Doplnky a príslušenstvo
    • Príznaky A-Z
    • Veterinárna medicína
    • Výpredaj
  • Blog
    • Choroba a jej príznaky
    • Tréning a zranenia
    • Životný štýl
    • Časté otázky
    • Zariadenie a prístroj
    • Rehabilitácia
    • Terapia a liečba
  1. Životný štýl
  1. Blog
  2. Životný štýl
Späť

Rastlinná strava znižuje riziko mŕtvice

Konzumácia rastlinnej stravy znižuje riziko mŕtvice – zistila štúdia, ktorú si môžete prečítať tu. Podľa nej majú ľudia, ktorí dodržiavajú vegetariánsku stravu bohatú na orechy, zeleninu a sóju, výrazne nižšie riziko mŕtvice ako tí, ktorí konzumujú stravu obsahujúcu mäso a ryby.

19.10.2025 00:23

„Mŕtvica je na svete druhou najčastejšou príčinou úmrtia a jednou z hlavných príčin telesného postihnutia,” povedal autor štúdie, Chin-Lon Lin, MD, z Tzu Chi University vo Hualiene na Taiwane. „Ak by sa dalo frekvenciu mŕtvice ovplyvniť stravou, malo by to veľký vplyv na verejné zdravie.”

Štúdia sledovala dve skupiny ľudí. Výskumníci do vegetariánskej skupiny zaradili tých, ktorí vôbec nekonzumovali mäso, ani ryby. Približne 30 % členov každej skupiny boli vegetariáni. Vegetariáni boli z 75 % ženy a z 25 % muži. Pri začiatku štúdie bol priemerný vek účastníkov 50 rokov a žiadny z nich predtým neprekonal mŕtvicu.

Prvú skupinu tvorilo 5050 ľudí, ktorých sledovali v priemere šesť rokov. Druhá skupina s 8302 účastníkmi bola sledovaná v priemere deväť rokov. Účastníci pri začiatku štúdie podstúpili lekárske vyšetrenie a zdokumentovali si svoju stravu.

Vegetariáni konzumovali viac orechov, zeleniny a sóje a menej mliečnych výrobkov než nevegetariáni. Obe skupiny konzumovali rovnaké množstvo vajec a ovocia. Vegetariáni jedli veľa vlákniny a rastlinných bielkovín (namiesto živočíšnych bielkovín a tukov).

Výsledky štúdie

Na konci sledovacieho obdobia spočítali prípady mŕtvice medzi účastníkmi.

V skupine 5050 ľudí bolo 1424 vegetariánov. Celkovo sa vyskytlo 54 ischemických, teda krvou nedostatočne zásobených mŕtvic, z ktorých iba tri postihli vegetariánov. V tejto skupine bolo riziko ischemickej mŕtvice u vegetariánov o 74 % nižšie než u nevegetariánov.

V druhej skupine s 8302 účastníkmi bolo 2719 vegetariánov a 5583 nevegetariánov. Celkovo sa vyskytlo 121 prípadov mŕtvice, z toho 24 postihlo vegetariánov a 97 nevegetariánov. Vegetariáni v druhej skupine mali o 48 % nižšie celkové riziko mŕtvice. Riziko ischemickej mŕtvice bolo o 60 % nižšie a riziko krvácavej mŕtvice o 65 % nižšie.

„Celkovo naša štúdia zistila, že vegetariánska strava mala priaznivý účinok a znižovala riziko mŕtvice dokonca aj u ľudí so známymi rizikovými faktormi, akými sú vysoký krvný tlak, vysoká hladina cukru v krvi a vysoké hladiny tukov,” povedal Lin. „To by mohlo znamenať, že existuje nejaký ochranný mechanizmus, ktorý chráni ľudí konzumujúcich vegetariánsku stravu pred mŕtvicou.”

Späť
Zákaznícky účet
  • Prihlásenie
  • Registrácia
  • Môj profil
  • Košík
  • Moje obľúbené položky
Informácie
  • Základné zmluvné podmienky
  • Informácie o správe údajov
  • Platba
  • Doprava
  • Kontakty
Scart Kft
  • Koltói Anna utca 39., Albertirsa, 2730
  • +36-53/200108
  • info@zdravezitie.sk
  • facebook

Ďalšie informácie
  • Servis a záruka
  • Výmena a vrátenie
  • Hľadáme partnerov pre predaj
najnakup.sk
Barion
paypal
  • Akciové produkty
  • Všetky produkty
  • Liečba ochorení
  • Prístroje podľa cieľov liečby
  • Fitness
  • Rehabilitačné pomôcky
  • Starostlivosť o krásu
  • Doplnky a príslušenstvo
  • Príznaky A-Z
  • Veterinárna medicína
  • Výpredaj
  • Blog
    Blog
    • Choroba a jej príznaky
    • Tréning a zranenia
    • Životný štýl
    • Časté otázky
    • Zariadenie a prístroj
    • Rehabilitácia
    • Terapia a liečba
Jazyk
  • hu
  • en
  • sk
  • de
Zmena meny
Prihlásenie
Registrácia
Nastavenia súborov cookie
Naša webová stránka používa súbory cookie potrebné na základné fungovanie. Pre širšiu funkčnosť (marketing, štatistika, personalizácia) môžete povoliť ďalšie súbory cookie. Podrobnejšie informácie nájdete v Informáciách o spracovaní údajov.
Cookies potrebné na fungovanie sú nevyhnutné pre základné funkcie webovej stránky a bez nich webová stránka nebude fungovať správne. Tieto cookies neukladajú žiadne údaje, ktoré by mohli slúžiť na identifikáciu osoby.
Marketingové súbory cookie používame na sledovanie aktivít návštevníkov na webových stránkach. Cieľom je zobrazovať relevantné reklamy pre jednotlivých používateľov (napr. Google Ads, Facebook Ads) a motivovať ich k aktivite, čím sa naša webová stránka stáva ešte hodnotnejšou.
Prostredníctvom zberu a hlásenia údajov v anonymnej forme pomáhajú štatistické súbory cookie prevádzkovateľovi webovej stránky pochopiť, ako návštevníci s webovou stránkou interagujú.
Pomocou súborov cookie používaných na personalizáciu môžeme zaznamenať informácie, ktoré menia správanie alebo vzhľad webovej stránky.