Rastlinná strava znižuje riziko mŕtvice
Konzumácia rastlinnej stravy znižuje riziko mŕtvice – zistila štúdia, ktorú si môžete prečítať tu. Podľa nej majú ľudia, ktorí dodržiavajú vegetariánsku stravu bohatú na orechy, zeleninu a sóju, výrazne nižšie riziko mŕtvice ako tí, ktorí konzumujú stravu obsahujúcu mäso a ryby.
„Mŕtvica je na svete druhou najčastejšou príčinou úmrtia a jednou z hlavných príčin telesného postihnutia,” povedal autor štúdie, Chin-Lon Lin, MD, z Tzu Chi University vo Hualiene na Taiwane. „Ak by sa dalo frekvenciu mŕtvice ovplyvniť stravou, malo by to veľký vplyv na verejné zdravie.”
Štúdia sledovala dve skupiny ľudí. Výskumníci do vegetariánskej skupiny zaradili tých, ktorí vôbec nekonzumovali mäso, ani ryby. Približne 30 % členov každej skupiny boli vegetariáni. Vegetariáni boli z 75 % ženy a z 25 % muži. Pri začiatku štúdie bol priemerný vek účastníkov 50 rokov a žiadny z nich predtým neprekonal mŕtvicu.
Prvú skupinu tvorilo 5050 ľudí, ktorých sledovali v priemere šesť rokov. Druhá skupina s 8302 účastníkmi bola sledovaná v priemere deväť rokov. Účastníci pri začiatku štúdie podstúpili lekárske vyšetrenie a zdokumentovali si svoju stravu.
Vegetariáni konzumovali viac orechov, zeleniny a sóje a menej mliečnych výrobkov než nevegetariáni. Obe skupiny konzumovali rovnaké množstvo vajec a ovocia. Vegetariáni jedli veľa vlákniny a rastlinných bielkovín (namiesto živočíšnych bielkovín a tukov).
Výsledky štúdie
Na konci sledovacieho obdobia spočítali prípady mŕtvice medzi účastníkmi.
V skupine 5050 ľudí bolo 1424 vegetariánov. Celkovo sa vyskytlo 54 ischemických, teda krvou nedostatočne zásobených mŕtvic, z ktorých iba tri postihli vegetariánov. V tejto skupine bolo riziko ischemickej mŕtvice u vegetariánov o 74 % nižšie než u nevegetariánov.
V druhej skupine s 8302 účastníkmi bolo 2719 vegetariánov a 5583 nevegetariánov. Celkovo sa vyskytlo 121 prípadov mŕtvice, z toho 24 postihlo vegetariánov a 97 nevegetariánov. Vegetariáni v druhej skupine mali o 48 % nižšie celkové riziko mŕtvice. Riziko ischemickej mŕtvice bolo o 60 % nižšie a riziko krvácavej mŕtvice o 65 % nižšie.
„Celkovo naša štúdia zistila, že vegetariánska strava mala priaznivý účinok a znižovala riziko mŕtvice dokonca aj u ľudí so známymi rizikovými faktormi, akými sú vysoký krvný tlak, vysoká hladina cukru v krvi a vysoké hladiny tukov,” povedal Lin. „To by mohlo znamenať, že existuje nejaký ochranný mechanizmus, ktorý chráni ľudí konzumujúcich vegetariánsku stravu pred mŕtvicou.”