Čo to vlastne je doplnok stravy?
V Amerike a západnej Európe je jedným z najdynamickejšie sa rozvíjajúcich odvetví oblasť dlhodobého udržania zdravia: konzumácia doplnkov stravy rastie rýchlym tempom. Milióny ľudí užívajú rôzne extrakty, vitamíny, minerály, probiotiká a iné podobné látky.
Prečo tak rýchlo rastie spotreba doplnkov stravy?
Mnohí sú skeptickí a spochybňujú ich nevyhnutnosť.
Niekoľko argumentov v prospech užívania kvalitných doplnkov stravy
Dnes sa výroba potravín deje priemyselnými metódami. Vďaka intenzívnemu používaniu hnojív a chemických látok (insekticídy) sa na hektár vyprodukuje 2–3-krát viac úrody než pred niekoľkými desaťročiami. Obsah humusu a minerálov v pôde medzičasom klesá, takže rastliny dokážu prijímať stále menej. Hnojivá zvyčajne obsahujú len látky potrebné pre rýchly rast rastlín.
Výsledok?
Štúdie dokazujú, že potraviny dnes obsahujú podstatne menej prospešných látok než pred pár desaťročiami. Napríklad dnes by ste museli zjesť 5–10-krát viac jabĺk, aby ste získali rovnaké množstvo prospešných látok, aké obsahovalo jedno jablko v 50. rokoch!
Je dokázané, že približne 80 % ochorení možno pripísať nedostatku alebo prebytku nejakej látky, teda narušeniu výživovej rovnováhy. Veľkú úlohu pritom zohráva nedostatočný príjem s potravou a tiež nadmerná konzumácia iných látok (napr. sacharidov, tukov).
Veľká časť zeleniny a ovocia sa do obchodov dováža z veľkej diaľky. Často sú zberané ešte pred úplným dozretím, chemikáliami sa oddiali ich dozrievanie a potom dlhšie „cestujú“. Počas toho sa časť už aj tak nízkeho obsahu vitamínov rozkladá.
Chemické látky a konzervanty sa vo vašom organizme menia na molekuly, ktoré viažu stopové prvky a minerály, takže črevný trakt ich nedokáže vstrebávať – aj keby boli živiny prítomné v potrave, organizmus k nim nemá prístup.
Pri spracovaní potravín, tepelnom ošetrení a konzervovaní sa časť živín poškodí, zničí.
V dôsledku šľachtenia s cieľom zvýšiť výnos sú vybrané odrody síce veľmi pekné a atraktívne, avšak ich obsah živín je len zlomkom obsahu v neprerobených, pôvodných odrodách.
Zmenili sa naše stravovacie návyky. Jeme uponáhľane, málo žujeme, len prehĺtame, aby sme čo najskôr mohli pokračovať v stresujúcej práci. Nedostatočným žuvaním tráviace šťavy nemajú možnosť rozložiť veľké kusy potravy. Tak jeme a prehltáme, no náš organizmus je v určitom zmysle aj tak „hladný“.
Užívame množstvo liekov a antibiotík, ktoré ničia pre trávenie nevyhnutné, prirodzené baktérie črevnej mikroflóry, bez ktorých sa objavujú tráviace ťažkosti.
V určitých obdobiach a stavoch sú niektoré živiny potrebné viac. Napríklad počas tehotenstva je dôležitý kyselina listová (folát).
Znečistenie vzduchu, vody alebo potravín ničí citlivé molekuly. Obzvlášť citlivé na to sú antioxidantné vitamíny: vitamíny A, C a E.
Pre mnohé živiny sa preukázalo, že veľmi účinne pomáhajú pri udržiavaní zdravia a pri prevencii stavov, ako sú vysoká hladina cholesterolu, artritída, vrodené vady alebo nádory.