zdravezitie.sk logo
Kategórie
zdravezitie.sk logo
  • Kategórie
    • Akciové produkty
    • Všetky produkty
    • Liečba ochorení
    • Prístroje podľa cieľov liečby
    • Fitness
    • Rehabilitačné pomôcky
    • Starostlivosť o krásu
    • Doplnky a príslušenstvo
    • Príznaky A-Z
    • Veterinárna medicína
    • Výpredaj
  • Blog
    • Choroba a jej príznaky
    • Tréning a zranenia
    • Životný štýl
    • Časté otázky
    • Zariadenie a prístroj
    • Rehabilitácia
    • Terapia a liečba
  1. Choroba a jej príznaky
  1. Blog
  2. Choroba a jej príznaky
Späť

Faktory ovplyvňujúce vznik rakoviny

Počet pacientov s nádorovými ochoreniami vo svete rastie. Podľa niektorých pesimistických odhadov bude vo vyspelých krajinách počas života diagnostikovaných s nádorom takmer 40 % mužov a žien. (1) Hoci v onkológií pribúdajú stále nové objavy, liečby a potenciálne lieky, realita zostáva rovnaká – rakovina je čoraz častejšia a Tvoje riziko je vysoké […]

13.08.2025 08:01

Počet pacientov s nádorovými ochoreniami vo svete rastie. Podľa niektorých pesimistických odhadov bude vo vyspelých krajinách počas života diagnostikovaných s nádorom takmer 40 % mužov a žien. (1) Hoci v onkológii pribúdajú stále nové objavy, liečby a potenciálne lieky, realita ostáva rovnaká – rakovina je čoraz častejšia a aj Tvoje riziko je vysoké. Je to akoby chôdza po lane, no jeden z najdôležitejších kľúčov k predchádzaniu chorobe máš v rukách Ty a nedá sa spoliehať len na ostatných!

Jediný skutočný spôsob, ako poraziť rakovinu, je prevencia – to za Teba nikto iný nespraví! Skutočnou výzvou je, že plán prevencie rakoviny nemožno vypracovať „všeobecne“ pre každého. Pre každého človeka treba úlohy personalizovať. Prevezmi kontrolu do svojich rúk a eliminuj zo svojho života rizikové faktory!

Prvým krokom je zoznámiť sa s rizikovými faktormi vzniku nádorov. Z nich pochopíš, ktoré sa ťa týkajú a môžeš urobiť rozhodnutia a zmeny, ktorými znížiš svoje riziká.

Zhrnul som množstvo faktorov, ktoré považujem za dôležité pri vzniku nádorov. Odborné údaje naznačujú, že tieto faktory ovplyvňujú vznik nádoru samostatne aj v kombinácii.

Červenou som vyznačil tie, ktorým sa určite musíš vyhnúť, a zelenou tie, ktoré sú priaznivé, pomáhajú pri prevencii.

Genetická predispozícia a rakovina

Nádor vzniká z genetickej mutácie, preto ti Tvoje gény a výskyt rakoviny v rodine veľa napovedia o tvojom riziku. (2, 3, 4) Napríklad ak mala prapravnučka rakovinu prsníka, mohla preniesť „zlý" gén na babku, od ktorej ho zdedila matka a nakoniec Ty. To, že sa v rodine vyskytla rakovina, však neznamená, že ju automaticky dostaneš aj Ty. Máš zvýšené riziko, no mnoho ďalších faktorov ovplyvní, či sa gény naozaj aktivujú.

Je známych viac než sto dedičných „rakovinových génov“ a prítomnosť ktoréhokoľvek z nich pomáha určiť riziko vzniku rôznych typov rakoviny. Dnes si môžeš dať spraviť genetický test, aby si zistil(a), či máš nejaký známy rakovinový gén. Ak máš vysoké riziko (v rodine sa vyskytujú prípady rakoviny), stojí za to test podstúpiť.

Bohužiaľ DNA nezmeníš, aby si znížil(a) riziká. Môžeš však urobiť kroky na odstránenie ostatných rizikových faktorov.

Dôležité vedieť: štúdie ukazujú, že pri vhodnom životnom štýle sa nádor nemusí prejaviť ani vtedy, keď sú potvrdené rakovinové gény!!!

Teda genetická predispozícia k rakovine sa dá prepisať zdravým životným štýlom! Poznámka: životný štýl neochráni len pred rakovinou, ale aj pred väčšinou ochorení súčasnej doby.

Užitočné baktérie a črevná mikroflóra

Pribúda výskumov o dôležitosti zdravej črevnej mikroflóry: pomeru „dobrých" baktérií k (v ideálnom prípade veľmi malému počtu) „zlých" baktérií a spojitosti s rakovinou a inými ochoreniami. Pokles užitočných baktérií v tráviacom trakte súvisí so zvýšením zápalov, ktoré sú známe ako faktor zvyšujúci riziko rakoviny. V tráviacom systéme sú tri hlavné oblasti, v ktorých bez dostatočného pomeru užitočných baktérií stúpa pravdepodobnosť zápalov a vzniku nádorov.

1., Ústna dutina

Je známe, že prirodzená bakteriálna flóra v ústach prispieva k tvorbe niektorých protizápalových látok, ktoré môžu pomôcť predchádzať rakovine. Existuje tesná súvislosť medzi zlou ústnou hygienou a viacerými druhmi rakoviny (napríklad rakovina ústnej dutiny alebo gastrointestinálna rakovina). Správna ústna hygiena väčšinou zabráni zlým infekciám a udrží vyváženú populáciu baktérií v ústach. (5)

2., Horná časť tráviaceho traktu

Pokles počtu dôležitých tráviacich baktérií súvisí so zvýšeným rizikom rakoviny pažeráka a žalúdka. Nízky počet baktérií tiež súvisí s ochoreniami pažeráka a zápalmi, ktoré tiež zvyšujú riziko rakoviny. (6)

3., Črevá

Pokles užitočných baktérií v črevách môže viesť k zápalu a zvýšenému riziku rakoviny hrubého čreva. Zápal spôsobuje chronické ochorenia, ako napríklad kolitída, ktorá zvyšuje riziko rakoviny hrubého čreva a iných nádorových ochorení dolného tráviaceho traktu. (7, 8, 9)

Výskumy ukazujú, že strava bohatá na pre- a probiotické potraviny môže pomôcť udržiavať zdravie tráviacich orgánov a črevných baktérií a predchádzať chronickým ochoreniam sprevádzaným zápalom gastrointestinálneho traktu, čím znižuje riziko vzniku rakoviny. Niektoré štúdie tiež preukázali, že užitočné baktérie môžu kompenzovať nielen nutričné príčiny vzniku rakoviny, ale aj genetické predispozície. (10)

Užitočné baktérie nájdeš v týchto potravinách: kyslá kapusta, kimchi (kórejsky fermentovaná kapusta), kefír, kombucha (druh "huba"), niektoré jogurty a väčšina ostatných fermentovaných potravín. Dajú sa doplniť aj vo forme výživových doplnkov.

Spracované a červené mäso

Väčšina Maďarov bude nad nasledujúcou informáciou pravdepodobne pobúrená. Pred niekoľkými rokmi Svetová zdravotnícka organizácia zaradila spracované mäso a červené mäso medzi karcinogény (látky spôsobujúce rakovinu). Medzi spracované mäso patria napríklad:

viršle, šunka, slanina, klobása, niektoré salámy

Červené mäso zahŕňa:

hovädzie, bravčové, jahňacie, kozie, divina.

V podstate sem zaradili všetko mäso, ktoré bolo upravované na dochutenie alebo konzervovanie (údené, solené, trvanlivé alebo fermentované). (11) Hoci občasná a malá konzumácia takéhoto mäsa neškodí, každodenná konzumácia zvyšuje riziko rakovinových ochorení. (11) Jedným z problémov pri konzumácii červeného a spracovaného mäsa je, že konzumenti mäsa často jedia menej ovocia a zeleniny, hoci ich úloha v prevencii rakoviny je zásadná.

Najväčšia medzinárodná štúdia, tzv. China Study, skúmajúca populácie v USA a Číne, jasne ukázala, že nádorové ochorenia sa prakticky vyskytujú takmer výlučne u tých, ktorých podiel potravín živočíšneho pôvodu v strave presahuje 10 %. Naopak výskyt nádorov je zanedbateľný u tých, ktorí dodržiavajú prevažne rastlinnú stravu! Podobné súvislosti našli aj pri všetkých „moderných" ochoreniach, ako sú ateroskleróza, srdcovo-cievne choroby, demencia, cukrovka a pod.

Štúdia jasne dokázala, že osoby s prevažne rastlinnou stravou majú rádovo nižšie riziko ochorenia!

Toto je tvrdá správa pre priaznivcov tradičnej maďarskej kuchyne. Musíš však vedieť, že Maďarsko patrí medzi krajiny s vysokým výskytom nádorov (v globálnom meradle). Možno si zakryť oči pieskom, ale som presvedčený, že maďarský životný štýl a stravovacie návyky prispievajú k vysokej miere rakoviny!

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie by mal každý konzumovať mäsové výrobky maximálne raz alebo dvakrát týždenne. A to pripravené zdravo, podávané s rôznymi čerstvými alebo dusenými zeleninami (nie s mastnými hranolkami).

Odporúčam usilovať sa o úplné vylúčenie mäsa, ale v každom prípade by jeho podiel v strave mal byť pod 10 %. (12)

Krížatá zelenina

Krížatá zelenina sú jedným z najlepších zdrojov glukozinolátov, indolov a izotiokyanátov. Tieto látky menia fungovanie alebo metabolizmus pohlavných hormónov (estrogén, testosterón a progesterón) tak, že bránia vzniku hormonálne citlivých rakovín. (13) Krížatá zelenina (napríklad brokolica, kapusta, karfiol alebo ružičkový kel) sú tvojimi dobrými priateľmi! Ak ich budeš pravidelne konzumovať, pomôžu proti nádorovým mutáciám.

Antioxidanty

Rakovinu spôsobujú voľné radikály a reaktívne formy kyslíka, ktoré prirodzene vznikajú v organizme pri chemických reakciách alebo keď sme vystavení environmentálnym jedom. Antioxidanty a ďalšie látky pohlcujúce voľné radikály zabraňujú poškodeniu DNA a bunkových membrán tým, že tieto škodlivé molekuly neutralizujú a odstraňujú, čím znižujú riziko vzniku rakoviny. (12, 14)

Tvoje telo dokáže vytvárať množstvo „vlastných" antioxidantov, ale niektoré si nevyprodukuje. Preto je dôležité, aby tvoja strava obsahovala denne esenciálne antioxidanty a živiny fungujúce ako antioxidanty. (12, 15):

  • E vitamín: mandle, špenát, sladké zemiaky, avokádo
  • C vitamín: pomeranč, červená paprika, kel, ružičkový kel
  • Karotenoidy: mrkva, sladké zemiaky, tmavozelená listová zelenina, paradajky
  • Selenium (selén): brazílsky orech, žltoplutvý tuniak, plochá ryba, sardinky
  • Kyselina listová: šošovica, strukoviny, avokádo, tmavozelená zelenina

Ak neprijímaš dostatok antioxidantov, tvoje telo nedokáže kompenzovať oxidatívne poškodenie spôsobené voľnými radikálmi, a tak stúpa riziko rakoviny a iných ochorení.

Opalovanie

Vedci sa zhodujú: nezáleží na tom, či sa opaľuješ pri mori alebo v soláriu, je to pre teba škodlivé.

Aj najmenšie sfarbenie pokožky znamená poškodenie buniek kože spôsobené ultrafialovým (UV) žiarením alebo svetlom zo solária. Ak sa spáliš, je to obzvlášť zlé. UV lúče nielen urýchľujú predčasné starnutie kože (napríklad vrásky), ale zvyšujú aj riziko vzniku melanómu a iných foriem rakoviny kože. (16)

Hoci vitamín D získaný zo slnka je dôležitý pre zdravie, tento „nadmerný pobyt na slnku" spôsobujúci poškodenie buniek nie je potrebný na jeho dosiahnutie. D vitamín syntetizujeme iba z UVB lúčov, zatiaľ čo soláriá poskytujú prevažne UVA lúče. (17) Ľudia, ktorí navštevujú solárium pred 35. rokom života, majú o 75 % vyššiu pravdepodobnosť vzniku rakoviny kože a 90 % melanómov je spôsobených UV žiarením. (16, 17).

Chráň sa pred rakovinou kože: neopaľuj sa, najmä nie pri silnom UV žiarení.

Vitamín D

Stále pribúdajú štúdie, ktoré naznačujú, že ľudia žijúci v južnejších oblastiach s vyššími hladinami vitamínu D majú nižší výskyt rakoviny. (18)

Najlepší spôsob, ako zabezpečiť dostatočný príjem vitamínu D, je syntéza v pokožke zo slnečného UVB žiarenia. Samozrejme to nie je také jednoduché, pretože nadmerné slnenie môže spôsobiť rakovinu a navyše ľudia žijúci v severných oblastiach počas väčšiny roka často neuvidia slnko. Našťastie je možné dosiahnuť dostatočné hladiny vitamínu D bez hodín strávených na slnku. Ak máš svetlú pokožku, zvyčajne stačí 10 až 15 minút na slnku denne, maximálne do jednej hodiny na dosiahnutie primeranej hladiny. Viac času je potrebné pri tmavšej pokožke. Ak tráviš vonku dlhšie, noste ochranné oblečenie, klobúk a používaj opaľovací krém. Na chladnom podnebí nie je denný pobyt na slnku reálna možnosť, preto sa vitamín D dopĺňa potravinami bohatými na D a počas jesenných a zimných mesiacov výživovými doplnkami.

Práca v kancelárii či v interiéri a potom doma pri televízii nesvedčí zhromažďovaniu UVB lúčov a tým ani tvorbe vitamínu D, ktorý chráni pred nádorovými ochoreniami.

Odporúčanie: denne tráv jednu hodinu vonku. Choď na prechádzku, nordic-walking, behaj alebo bicykluj.

Sedavý spôsob života

Denné sedenie je pre teba rovnako škodlivé ako fajčenie. Sedavý štýl zvyšuje riziko mnohých chronických ochorení (vrátane rakoviny). (20, 21) Čas strávený pasívnymi aktivitami (sedenie pri práci, šoférovanie, čítanie, pozeranie TV atď.) najmä zvyšuje riziko rakoviny vaječníkov, prostaty, endometria a prsníka. (20, 21)

Veľmi dôležitý je pravidelný pohyb pri znižovaní rizika rakoviny, avšak ak väčšinu dňa (ďalších 15 hodín) sedíš, nestačí to tak, ako by si si mohol/mohla myslieť. Okrem pravidelného tréningu je dôležité zaradiť do denného režimu aj inú aktivitu: prechádzka na obed, vystúp niekoľko zastávok skôr z autobusu, zaparkuj ďalej a choď pešo, alebo všade, kde sa dá, choď pešo či na bicykli. Čím menej času tráviš sedením, tým lepšie! (12)

Nadváha a obezita

V rozvinutých krajinách sú nadváha a obezita zodpovedné za približne 20 % všetkých diagnostikovaných prípadov rakoviny a vysoká telesná hmotnosť sa pripisuje jednej piatej úmrtí spôsobených rakovinou. Príliš veľké množstvo tuku v tele zvyšuje riziko vzniku rakoviny.

Medzi jeho účinky patria napríklad: (12, 22)

  • ovplyvnenie imunitného systému a zvýšené zápaly
  • efekt na hladiny hormónov (obzvlášť inzulínu a estrogénu)
  • vplyv na faktory regulujúce rast buniek
  • ovplyvnenie bielkovín, ktoré určujú, ako organizmus produkuje a využíva pohlavné hormóny.

Chudnutie a udržiavanie zdravej telesnej hmotnosti znižuje riziko vzniku rakoviny.

Rafinované cukry

V médiách má cukor v poslednej dobe veľmi zlú povesť, nahradil tuky ako „najväčšie zlo" v potravinách. V skutočnosti nie je každý cukor zlý. (Napríklad prírodné cukry v ovocí nie sú.) Tvoje telo potrebuje cukry pre správne fungovanie, ale nemali by sa získavať z rafinovaného kryštálového cukru alebo bielej múky.

Niektoré štúdie naznačujú, že cukor v tele môže podporovať rýchly rast nádorov. Existujú dôkazy, že veľké množstvo cukru môže prispieť k vzniku niektorých druhov rakoviny, avšak väčšina týchto tvrdení nebola ešte dostatočne preskúmaná a preukázaná. Napriek tomu existuje korelácia medzi vysokou konzumáciou rafinovaných cukrov a nadváhou/obezitou. Už som spomínal, že nadváha zvyšuje riziko rakoviny. (23, 24)

Výrobky s rafinovaným, vysoko spracovaným cukrom sú zvyčajne chudobné na živiny, bohaté na kalórie a obsahujú skryté nebezpečné prísady. Strava bohatá na rafinované cukry a spracované jedlá tiež zvyšuje pravdepodobnosť zápalov v tele, o ktorých vieme, že prispievajú k chronickým ochoreniam a rakovine. (25)

Vynechaj z jedálnička rafinované a spracované cukry, zhadni prebytočné kilogramy a zníž tak riziko rakoviny!

Zápaly

Takmer všetky chronické choroby majú základ v zápale: cukrovka, osteoartritída, syndróm dráždivého čreva a ďalšie. To isté platí aj pre rakovinu. Infekcie a iné dlhodobé zápaly sú priamo spojené s poškodením tkaniva a vznikom rakoviny. (25) Ak znížiš riziko infekcií a chorôb, znížiš aj zápaly a tým aj riziko rakoviny.

Veľká časť chronických zápalov je spôsobená zlými rozhodnutiami v životnom štýle. Ako som už spomínal, vysoko spracované potraviny, rafinované cukry a sacharidy, spracované a nezdravé tuky – to všetko spôsobuje zápaly v tele.

Našťastie sú tu protizápalové potraviny, ktoré pomáhajú znižovať riziko rakoviny. Patria sem:

  • zelenina a ovocie
  • koreniny ako zázvor, škorica a kurkuma
  • bylinky ako oregano
  • čaje
  • omega-3 mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú v rybách, orechoch a semienkach

Karcinogénne látky

Vo tvojom každodennom prostredí sú stovky známych a pravdepodobných karcinogénov.

Pracovné jedy

Niektoré povolania vystavujú ľudí väčšiemu kontaktu so známymi a nebezpečnými karcinogénmi než iné.

Ľudia pracujúci v priemysle, napríklad v stavebníctve, spracovaní kovov, výrobe, úprave terénu, poľnohospodárstve, doprave (riadenie alebo letectvo) a dokonca aj pracovníci v kozmetickom priemysle (kaderníci, kozmetičky) prichádzajú do styku s mnohými toxickými chemikáliami. Azbest, dieselové výfukové plyny, uhľovodíky, formaldehyd, arzén a rôzne typy žiarenia sú len niektoré z environmentálnych toxínov, o ktorých je známe, že spôsobujú rakovinu.

Domáce jedy

Aj keď nepracuješ v nebezpečnom prostredí, aj doma si vystavený(a) mnohým chemikáliám už skôr, než vyjdeš z domu. Chemikálie a toxíny sa nachádzajú aj v bežných domácich výrobkoch. Napríklad pracie prostriedky, čistiace prostriedky, osviežovače vzduchu, kozmetika a šampóny, nehovoriac o žiarení z telefónov a iných zariadení.

Dodržaním nasledujúcich rád môžeš obmedziť kontakt s nebezpečnými chemikáliami (27, 28)

  • používaj iba prírodné a organické čistiace prostriedky a pracie prostriedky
  • používaj prírodnú, organickú kozmetiku
  • konzumuj organické potraviny a organicky chované mäso
  • používaj prírodné osviežovače vzduchu
  • používaj organický šampón a kondicionér
  • obmedzuj používanie mobilného telefónu a nedrž ho v vrecku alebo priamo pri tele
  • ak máš čističku vzduchu, pravidelne vymieňaj filtračný vložku
  • pij filtrovanú vodu
  • obmedz používane plastov a hliníka

Toto sú len niektoré kroky, ktoré môžeš urobiť, aby si znížil(a) svoj a rodinný kontakt s škodlivými chemikáliami a znečistením. (27, 28)

Röntgenové lúče a CT vyšetrenia

Röntgenové a gama lúče sú známe karcinogénne zdroje a pri vysokých dávkach spôsobujú rakovinu. Toto bolo pozorované u ľudí, ktorí prežili jadrové havárie alebo vojny, u osôb, ktoré podstúpili rádioterapiu, a u niektorých povolaní, napríklad pri ťažbe uránu. (29)

Účinok nižších dávok röntgenového žiarenia pri röntgenových a CT vyšetreniach si vyžaduje ďalší výskum. Hoci vo väčšine prípadov prínosy prevyšujú riziká, existujú limity počtu röntgenových a CT vyšetrení pre jednotlivé časti tela. Keď sa tieto limity dosiahnu, niektoré postupy už nemožno vykonať. (29)

Na Slovensku je zaužívané „predpisovanie" röntgenových vyšetrení takmer bez obmedzenia. V mojom okolí sú ľudia, ktorí si mesačne vynútia rôzne röntgeny – a dostanú ich. Keďže neexistuje jednotná databáza pacientov a obrazových archívov, lekári sa môžu navzájom prekonať. Ak niekto nenaordinuje požadované vyšetrenie, „zabehne sa“ k susedovi, ktorý ho predpíše. Najmä ak ide o malé „poplatky"…

Takýmto bezuzdným vykonávaním röntgenových vyšetrení môžeš ublížiť nielen zdravotníckemu rozpočtu, ale aj sebe samému.

Ultrazvuk a MRI sú bezpečné alternatívy k röntgenu a CT, avšak nie vo všetkých prípadoch sú použiteľné, takže zostanú situácie, keď röntgen alebo CT sú nevyhnutné. (30)

Nechránený sex a sexuálne prenosné ochorenia (STD)

Sexuálne prenosné infekcie, najmä HPV (ľudský papilomavírus) pri nechránenom pohlavnom styku, môžu u žien viesť k rakovine krčka maternice a u mužov k rakovine penisu. (31)

Kondómy a bezpečný sex ťa môžu ochrániť pred HPV, avšak ženám sa odporúča pravidelné skríningy. Proti HPV je dostupné očkovanie: ak si nebol(a) očkovaný(á), porozprávaj sa s lekárom o rizikách a možnostiach, aby si urobil(a) informované rozhodnutie, či je očkovanie pre teba vhodné. (32)

Fajčenie a alkohol

V súčasnosti je fajčenie jednou z hlavných príčin úmrtí na rakovinu. Okrem nikotínu obsahujú cigarety množstvo iných toxických chemikálií. Aj príležitostné alebo spoločenské fajčenie zvyšuje riziko rakoviny.

Nie je žiadna výhovorka: ak chceš dramaticky znížiť svoje riziko rakoviny, nefajči, ani pasívne. (33)

Alkohol – najmä v nadmernom množstve – tiež zvyšuje riziko rakoviny ústnej dutiny, hrdla, pažeráka, hrtana, pečene a prsníka. (34)

Hoci sú dostupné informácie, že niektoré alkoholické nápoje, napríklad červené víno, obsahujú užitočné látky, nie je momentálne všeobecne prijatý dôkaz, že by červené víno pomáhalo proti rakovine.

Zníž riziko rakoviny obmedzením príjmu alkoholu a keď piješ, vyhýbaj sa nápojom s vysokým obsahom cukru a kalórií.

Zhrnutie

Najlepší spôsob prevencie rakoviny je snažiť sa vyhýbať škodlivým vplyvom a uplatňovať tie priaznivé.

Dôležité je vždy žiť plnohodnotný a príjemný život! Zdravý životný štýl nie je sebatrýzeň, ale skôr vedomé rozhodovanie.

Nikdy nie je neskoro znížiť riziko vzniku rakoviny u seba a svojich blízkych.

 

Ako rodič nesieš veľkú zodpovednosť za neskoršie možné nádorové ochorenia svojich detí, pretože dieťa od teba preberá stravovacie a životné návyky!

Ak vedieš životný štýl, ktorý je z hľadiska nádorov „sebaohrozujúci" a učíš to svoje dieťa, prenesieš mu tým rodinné návyky a zvyšuješ preň riziko nádorového ochorenia.

Šír tieto informácie a choď príkladom, aby sa počet nádorov mohol znižovať.

Vedecké publikácie k téme

(1) https://www.cancer.gov/about-cancer/understanding/statistics
(2) http://www.nature.com/nature/journal/v505/n7483/abs/nature12981.html
(3) http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1357303915002686
(4) https://ghr.nlm.nih.gov/primer/mutationsanddisorders/predisposition
(5) http://www.tandfonline.com/doi/full/10.3402/jom.v2i0.5195?scroll=top&needAccess=true
(6) http://cebp.aacrjournals.org/content/23/5/735.short
(7) http://www.nature.com/nrmicro/journal/v12/n10/full/nrmicro3344.html
(8) http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0140673603124890
(9) http://science.sciencemag.org/content/338/6103/120
(10) http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ijc.28702/full
(11) https://www.cancer.org/latest-news/world-health-organization-says-processed-meat-causes-cancer.html
(12) http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.3322/canjclin.52.2.92/full
(13) http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1043661807000321
(14) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4671175/
(15) http://dairy.ifas.ufl.edu/rns/2007/McDowell.pdf
(16) http://www.skincancer.org/prevention/tanning
(17) https://www.melanoma.org/understand-melanoma/preventing-melanoma/why-is-tanning-dangerous
(18) https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/diet/vitamin-d-fact-sheet
(19) https://www.vitamindcouncil.org/about-vitamin-d/how-do-i-get-the-vitamin-d-my-body-needs/
(20) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21421743
(21) http://cebp.aacrjournals.org/content/cebp/19/11/2691.full.pdf
(22) https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/obesity/obesity-fact-sheet
(23) http://www.cancer.ca/en/prevention-and-screening/be-aware/cancer-myths-and-controversies/sugar-and-cancer/?region=on
(24) http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cancer/in-depth/cancer-causes/ART-20044714?pg=2
(25) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1994795/
(26) http://www.ccohs.ca/oshanswers/diseases/carcinogen_occupation.html
(27) http://www.cancer.ca/en/prevention-and-screening/be-aware/harmful-substances-and-environmental-risks/?region=on
(28) https://www.cancer.org/cancer/cancer-causes/general-info/known-and-probable-human-carcinogens.html
(29) https://www.cancer.org/cancer/cancer-causes/radiation-exposure/x-rays-gamma-rays/do-xrays-and-gamma-rays-cause-cancer.html
(30) https://www.cancer.org/cancer/cancer-causes/radiation-exposure/x-rays-gamma-rays/avoiding-exposure.html
(31) https://www.nichd.nih.gov/health/topics/stds/conditioninfo/pages/cancer.aspx
(32) http://www.hpv.com.au/can-hpv-be-prevented.aspx
(33) https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/tobacco/cessation-fact-sheet
(34) https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/alcohol
(35) http://theheartysoul.com/

Späť
Zákaznícky účet
  • Prihlásenie
  • Registrácia
  • Môj profil
  • Košík
  • Moje obľúbené položky
Informácie
  • Základné zmluvné podmienky
  • Informácie o správe údajov
  • Platba
  • Doprava
  • Kontakty
Scart Kft
  • Koltói Anna utca 39., Albertirsa, 2730
  • +36-53/200108
  • info@zdravezitie.sk
  • facebook

Ďalšie informácie
  • Servis a záruka
  • Výmena a vrátenie
  • Hľadáme partnerov pre predaj
najnakup.sk
Barion
paypal
  • Akciové produkty
  • Všetky produkty
  • Liečba ochorení
  • Prístroje podľa cieľov liečby
  • Fitness
  • Rehabilitačné pomôcky
  • Starostlivosť o krásu
  • Doplnky a príslušenstvo
  • Príznaky A-Z
  • Veterinárna medicína
  • Výpredaj
  • Blog
    Blog
    • Choroba a jej príznaky
    • Tréning a zranenia
    • Životný štýl
    • Časté otázky
    • Zariadenie a prístroj
    • Rehabilitácia
    • Terapia a liečba
Jazyk
  • hu
  • en
  • sk
  • de
Zmena meny
Prihlásenie
Registrácia
Nastavenia súborov cookie
Naša webová stránka používa súbory cookie potrebné na základné fungovanie. Pre širšiu funkčnosť (marketing, štatistika, personalizácia) môžete povoliť ďalšie súbory cookie. Podrobnejšie informácie nájdete v Informáciách o spracovaní údajov.
Cookies potrebné na fungovanie sú nevyhnutné pre základné funkcie webovej stránky a bez nich webová stránka nebude fungovať správne. Tieto cookies neukladajú žiadne údaje, ktoré by mohli slúžiť na identifikáciu osoby.
Marketingové súbory cookie používame na sledovanie aktivít návštevníkov na webových stránkach. Cieľom je zobrazovať relevantné reklamy pre jednotlivých používateľov (napr. Google Ads, Facebook Ads) a motivovať ich k aktivite, čím sa naša webová stránka stáva ešte hodnotnejšou.
Prostredníctvom zberu a hlásenia údajov v anonymnej forme pomáhajú štatistické súbory cookie prevádzkovateľovi webovej stránky pochopiť, ako návštevníci s webovou stránkou interagujú.
Pomocou súborov cookie používaných na personalizáciu môžeme zaznamenať informácie, ktoré menia správanie alebo vzhľad webovej stránky.