zdravezitie.sk logo
Kategórie
zdravezitie.sk logo
  • Kategórie
    • Akciové produkty
    • Všetky produkty
    • Liečba ochorení
    • Prístroje podľa cieľov liečby
    • Fitness
    • Rehabilitačné pomôcky
    • Starostlivosť o krásu
    • Doplnky a príslušenstvo
    • Príznaky A-Z
    • Veterinárna medicína
    • Výpredaj
  • Blog
    • Choroba a jej príznaky
    • Tréning a zranenia
    • Životný štýl
    • Časté otázky
    • Zariadenie a prístroj
    • Rehabilitácia
    • Terapia a liečba
  1. Choroba a jej príznaky
  1. Blog
  2. Choroba a jej príznaky
Späť

Črevné plyny… čo treba vedieť o vypúšťaní plynov

Celý tráviaci trakt od žalúdka po konečník obsahuje črevné plyny, ktoré vznikajú pri prehĺtaní a pri trávení. Ide o bežný jav, s ktorým sa stretnú rôzni ľudia bez ohľadu na životný štýl. Plyny v tráviacom trakte si väčšinou neuvedomujeme, pokiaľ nespôsobia nadúvanie, napätie alebo pokiaľ ich neodvedieme odgrgnutím alebo vypustením cez konečník (vypúšťanie plynov). Existuje však množstvo stavov, pri ktorých sa množstvo črevných plynov zvyšuje a spôsobuje nepríjemnosti.

02.09.2025 09:43

Celý tráviaci trakt od žalúdka po konečník obsahuje črevné plyny, ktoré vznikajú pri prehĺtaní a pri trávení. Ide o bežný jav, s ktorým sa stretnú rôzni ľudia bez ohľadu na životný štýl. Plyny v tráviacom trakte si väčšinou neuvedomujeme, pokiaľ nespôsobia nadúvanie, napätie alebo pokiaľ ich neodvedieme odgrgnutím alebo vypustením cez konečník (vypúšťanie plynov). Existuje však množstvo stavov, pri ktorých sa množstvo črevných plynov zvyšuje a spôsobuje nepríjemnosti.

Príčiny príznakov sú rôzne, preto je ťažké určiť, ktorá veková skupina alebo pohlavie sú postihnuté najviac. Veľmi závisí od toho, čo ste pili alebo jedli. Strava a životný štýl zohrávajú dôležitú úlohu v správnom fungovaní tráviaceho systému. Konzumácia mliečnych výrobkov, niektorého ovocia a zeleniny spôsobujúcej nadúvanie či sýtené nápoje môžu viesť k tvorbe plynov, odgrgnutiu, nadúvaniu a niekedy aj hnačke.

Niektoré potraviny, napríklad fazuľa, sa len čiastočne rozkladajú v horných častiach čreva. Keď dosiahnu hrubé črevo (colon), neškodné črevné baktérie ich začnú fermentovať. Odhaduje sa, že každý deň do hrubého čreva v podobe nestrávených sacharidov (vlákniny) dorazí 30–150 gramov. Toto množstvo sa môže individuálne líšiť podľa stravy a funkcie tráviaceho systému.

Treba si uvedomiť, že každý človek denne niekoľkokrát vypustí plyny a občasné odgrgnutie je tiež úplne normálne. Nadmerné množstvo črevných plynov sprevádzané napätím, bolesťou a podobne však môže poukazovať na poruchu trávenia, ktorá si vyžaduje pozornosť.

Príčiny zvýšenej tvorby črevných plynov

Nadmerné množstvo plynov môže vzniknúť pri rýchlom jedení, prejedaní, fajčení alebo žuvaní žuvačky v horných častiach tráviaceho traktu. Častejšie ide však o dôsledok nadmernej spotreby určitých potravín, neschopnosti ich správne stráviť alebo poruchy činnosti baktérií bežne sa vyskytujúcich v hrubom čreve.

Potraviny spôsobujúce nadmernú plynatosť

Tvorba plynov je individuálna. Potravina, ktorá u jedného človeka spôsobí tvorbu plynov, u iného nemusí vôbec vyvolať ťažkosti. Medzi najčastejšie potraviny a látky spôsobujúce plynatosť patria:

  1. Fazuľa a šošovica
  2. Križokvetá zelenina (napr. kapusta, brokolica, karfiol, kel, ružičkový kel)
  3. Otruby
  4. Mliečne výrobky obsahujúce laktózu
  5. Fruktóza, ktorá sa nachádza v niektorom ovocí a používa sa aj ako sladidlo v nápojoch a iných výrobkoch
  6. Sorbitol: náhrada cukru nachádzajúca sa v niektorých cukríkoch bez cukru, žuvačkách a umelých sladidlách
  7. Sýtené nápoje, napríklad sóda alebo pivo

Tráviace poruchy spôsobujúce nadmernú tvorbu plynov

O nadmernej tvorbe črevných plynov hovoríme, ak odgrgnutie alebo nadúvanie nastáva viac než 20-krát denne. V pozadí môže byť mnoho porúch, medzi ktoré patria napríklad:

Laktózová intolerancia

Ľudia s intoleranciou laktózy nedokážu úplne stráviť cukor (laktózu) v mlieku. V dôsledku toho po konzumácii mliečnych výrobkov môžu nastať hnačka, nadúvanie a tvorba plynov. Tento stav, nazývaný aj laktózová malabsorpcie, je zvyčajne neškodný, ale príznaky môžu byť nepríjemné. Zvyčajne je za to zodpovedný nedostatok enzýmu laktázy vo tenkom čreve, ktorý bráni správnemu tráveniu mliečnych výrobkov. Väčšina ľudí s laktózovou intoleranciou dokáže stav spravovať bez toho, aby sa museli úplne vzdať všetkých mliečnych produktov.

Celiakia (gluténová citlivosť)

Ide o imunitnú reakciu na glutén (bielkovinu nachádzajúcu sa v pšenici, jačmeni a raži). Ak máte celiakiu, konzumácia gluténu vyvoláva imunitnú odpoveď v tenkom čreve. Postupne táto reakcia poškodzuje sliznicu tenkého čreva a bráni vstrebávaniu niektorých živín (malabsorpcia). Poškodenie čreva často spôsobuje hnačky, únavu, chudnutie, nadúvanie a anémiu a môže viesť k vážnym komplikáciám. U detí môže malabsorpcia ovplyvniť rast a vývoj, u dospelých sa môžu objaviť viditeľné príznaky.

Celiakia nemá liek, ale prísna bezlepková diéta väčšine ľudí pomôže zvládnuť príznaky a podporí hojenie čriev.

Poruchy stravovania

Ide o dlhotrvajúce zlé stravovacie návyky, ktoré negatívne ovplyvňujú zdravie, emócie a schopnosť fungovať v každodennom živote. Najčastejšie poruchy stravovania sú anorexia nervosa, bulímia nervosa a záchvatovité prejedanie sa (binge eating).

Tieto zvyky často zahŕňajú nadmernú fixáciu na telesnú hmotnosť, tvar tela a jedlo, čo vedie k nebezpečným stravovacím vzorcom. To môže vážne narušiť schopnosť tela získať potrebné živiny. Poruchy stravovania môžu poškodiť srdce, tráviaci systém, kosti, zuby a ústa a môžu viesť aj k iným ochoreniam.

Často vznikajú v adolescentnom a mladom dospelom veku, hoci môžu vzniknúť aj neskôr. S liečbou je možné vrátiť sa k zdravším stravovacím návykom a zvrátiť vážne komplikácie spôsobené poruchami stravovania.

Gastroezofageálna refluxná choroba

Vyskytuje sa, keď žalúdočná kyselina nechcene prúdi späť do pažeráka. Tento reflux (kyslý reflux) dráždi sliznicu pažeráka. Väčšina ľudí zvláda nepríjemnosti spôsobené refluxom úpravou životného štýlu a bezpredpisovými liekmi. Niektorí však potrebujú silnejšie lieky alebo dokonca operáciu na zmiernenie príznakov.

Žalúdočný vred

Sú to otvorené rany, ktoré vznikajú na vnútornej stene žalúdka alebo v hornom diele tenkého čreva (dvanástnik). Najčastejším príznakom je bolesť žalúdka.

Najčastejšou príčinou žalúdočných vredov je infekcia baktériou Helicobacter pylori a dlhodobé užívanie nesteroidných protizápalových liekov (NSAID). Stres a korenené jedlá vredy nespôsobujú, ale môžu zhoršiť príznaky.

Cukrovka

Ochorenie ovplyvňujúce využívanie cukru (glukózy) v tele. Glukóza je životne dôležitá pre zdravie, pretože je hlavným zdrojom energie pre svaly a tkanivá a aj pre mozog.

Chronická cukrovka môže byť typu 1 alebo 2. Príčina cukrovky sa líši podľa typu. Nezávisle od typu však vedie zvýšená hladina cukru v krvi k závažným zdravotným problémom.

Stavy, ktoré sú potenciálne zvrátiteľné, zahŕňajú predcukrovku (prediabetes) a tehotenskú cukrovku. Predcukrovka je stav, keď je hladina cukru v krvi vyššia ako normálna, ale nie dosť vysoká na diagnostiku cukrovky; často predchádza rozvoju cukrovky, pokiaľ sa neprijmú opatrenia. Tehotenská cukrovka sa objavuje počas tehotenstva, ale môže po pôrode vymiznúť.

Dumping syndróm

Nazýva sa aj rýchle vyprázdňovanie žalúdka — nastáva, keď sa potrava, predovšetkým cukry, dostanú príliš rýchlo zo žalúdka do tenkého čreva. Môže sa rozvinúť po odstránení celého alebo časti žalúdka, po operácii obchádzajúcej žalúdok (bypass) alebo po niektorých operáciách pažeráka. Príznaky sa u väčšiny ľudí objavia 10–30 minút po jedle a zahŕňajú brušné kŕče a hnačku. Iní majú príznaky 1–3 hodiny po jedle; niektorí môžu mať skoré aj neskoré symptómy.

Vo všeobecnosti sa dumping syndróm dá predísť zmenou stravy po operácii, najmä pri operáciách na chudnutie. Zmeny zahŕňajú menšie porcie jedla a obmedzenie potravín s vysokým obsahom cukru. Pri vážnejších formách môže byť potrebná liečba liekmi alebo ďalší chirurgický zákrok.

Crohnova choroba

Zápalové ochorenie tráviaceho traktu, ktoré môže spôsobovať brušné bolesti, ťažkú hnačku, únavu, chudnutie a podvýživu. Môže postihovať rôzne časti tráviaceho traktu a často zasahuje hlbšie vrstvy črevnej steny.

Crohnova choroba môže byť bolestivá a oslabujúca a niekedy viesť k život ohrozujúcim komplikáciám. Hoci nie je známy liek, terapie dokážu do veľkej miery zmierniť prejavy ochorenia, dosiahnuť dlhodobú remisiu a hojenie zápalu.

Syndróm dráždivého čreva

Časté ochorenie hrubého čreva. Medzi príznaky patrí kŕče, brušná bolesť, nadúvanie, plynatosť, hnačka alebo zápcha, alebo kombinácia oboch. Ide o chronický stav, ktorý si vyžaduje dlhodobé riadenie. Len malé percento pacientov má ťažké príznaky. Niektorí dokážu svoje ťažkosti zvládnuť úpravou stravy, životného štýlu a stresu. Pri závažnejších príznakoch pomôže liečba liekmi a poradenstvo. Nepôvodzuje zmeny v črevnej sliznici a nezvyšuje riziko rakoviny hrubého čreva.

Ulcerózna kolitída

Zápalové ochorenie čriev spôsobujúce zápal a vredy na vnútornom povrchu hrubého čreva a konečníka. Príznaky sa zvyčajne neobjavujú náhle, ale rozvíjajú sa postupne. Môžu viesť k oslabeniu a niekedy k život ohrozujúcim komplikáciám. Hoci neexistuje známy liek, symptomatická liečba môže výrazne zmierniť prejavy ochorenia a viesť k dlhodobej remisii.

Gastroparéza

Stav, pri ktorom svaly steny žalúdka nefungujú správne, čo narúša trávenie. Normálne silné svalové kontrakcie žalúdka posúvajú potravu tráviacim traktom. Pri gastroparéze je pohyblivosť žalúdka spomalená alebo úplne zlyhá, čo zabraňuje jeho vhodnému vyprázdňovaniu.

Príčina je často neznáma. Niekedy ide o komplikáciu cukrovky alebo môže vzniknúť po brušnej operácii. Niektoré lieky, napríklad opioidy, niektoré antidepresíva a lieky na vysoký tlak či alergiu môžu spôsobiť pomalé vyprázdňovanie žalúdka a podobné príznaky. Tieto lieky môžu zhoršiť motilitu žalúdka a čriev.

Môže narušiť normálne trávenie, spôsobovať nevoľnosť, vracanie a brušné bolesti. Môže spôsobiť problémy s hladinou cukru v krvi a výživou. Hoci gastroparéza nemá liek, zmena stravy v kombinácii s liečbou môže priniesť určitú úľavu.

Obštrukcia čriev

Upchatie čreva zabraňuje prechodu potravy alebo tekutín určitým úsekom čreva. Môže postihnúť tenké alebo hrubé črevo. Príčinou môžu byť zrasty po zápale alebo po operácii; prietrže (hernia); nádory; niektoré lieky; alebo niektoré ochorenia (napríklad Crohnova choroba alebo divertikulitída, kde môžu zvyšky stolice v kýtkach viesť k zápalu), striktúry z dôvodu zápalu čriev. Bez liečby môže uzavretá časť čreva odumrieť, čo vedie k vážnym komplikáciám. S okamžitou lekárskou starostlivosťou je obštrukcia čriev často úspešne liečiteľná.

Kedy vyhľadať lekára?

Sama o sebe zvýšená tvorba črevných plynov zriedka poukazuje na vážny stav. Môže spôsobiť nepohodlie a trápnosť, ale zvyčajne ide o znak normálne fungujúceho tráviaceho systému.

Ak vám plyny spôsobujú ťažkosti, skúste upraviť stravu. Keď zvýšená tvorba plynov pravidelne spôsobuje problémy, vyhľadajte gastroenterológa a odborníka na výživu, aby určili možné príčiny. Úprava stravy a vyhýbanie sa určitým potravinám obyčajne prinášajú riešenie.

Čím skôr vyhľadajte lekára, ak sú brušné ťažkosti silné, sprevádzané vracaním, hnačkou, zápchou, nechceným chudnutím, krvavými alebo dechtovito čiernymi stolicami alebo pálením záhy.

Späť
Zákaznícky účet
  • Prihlásenie
  • Registrácia
  • Môj profil
  • Košík
  • Moje obľúbené položky
Informácie
  • Základné zmluvné podmienky
  • Informácie o správe údajov
  • Platba
  • Doprava
  • Kontakty
Scart Kft
  • Koltói Anna utca 39., Albertirsa, 2730
  • +36-53/200108
  • info@zdravezitie.sk
  • facebook

Ďalšie informácie
  • Servis a záruka
  • Výmena a vrátenie
  • Hľadáme partnerov pre predaj
najnakup.sk
Barion
paypal
  • Akciové produkty
  • Všetky produkty
  • Liečba ochorení
  • Prístroje podľa cieľov liečby
  • Fitness
  • Rehabilitačné pomôcky
  • Starostlivosť o krásu
  • Doplnky a príslušenstvo
  • Príznaky A-Z
  • Veterinárna medicína
  • Výpredaj
  • Blog
    Blog
    • Choroba a jej príznaky
    • Tréning a zranenia
    • Životný štýl
    • Časté otázky
    • Zariadenie a prístroj
    • Rehabilitácia
    • Terapia a liečba
Jazyk
  • hu
  • en
  • sk
  • de
Zmena meny
Prihlásenie
Registrácia
Nastavenia súborov cookie
Naša webová stránka používa súbory cookie potrebné na základné fungovanie. Pre širšiu funkčnosť (marketing, štatistika, personalizácia) môžete povoliť ďalšie súbory cookie. Podrobnejšie informácie nájdete v Informáciách o spracovaní údajov.
Cookies potrebné na fungovanie sú nevyhnutné pre základné funkcie webovej stránky a bez nich webová stránka nebude fungovať správne. Tieto cookies neukladajú žiadne údaje, ktoré by mohli slúžiť na identifikáciu osoby.
Marketingové súbory cookie používame na sledovanie aktivít návštevníkov na webových stránkach. Cieľom je zobrazovať relevantné reklamy pre jednotlivých používateľov (napr. Google Ads, Facebook Ads) a motivovať ich k aktivite, čím sa naša webová stránka stáva ešte hodnotnejšou.
Prostredníctvom zberu a hlásenia údajov v anonymnej forme pomáhajú štatistické súbory cookie prevádzkovateľovi webovej stránky pochopiť, ako návštevníci s webovou stránkou interagujú.
Pomocou súborov cookie používaných na personalizáciu môžeme zaznamenať informácie, ktoré menia správanie alebo vzhľad webovej stránky.