Liečivý čaj. Prečo ti ho tvoj lekár neodporúča?
Na mojej facebookovej stránke komentujúci a členovia mojich skupín často spomínajú rôzne liečivé čaje, ktoré im pomohli odstrániť určité príznaky. Na to sú rôzne reakcie, napríklad mnohí namietajú, že ak je liečivý čaj taký dobrý, prečo im ho ich lekár neodporúča? Naozaj! Čo vysvetľuje, že lekári čaje takmer neodporúčajú? Prečo uprednostňujú lieky pred prírodnými látkami? To sa pokúsim teraz rozlúštiť.
Čo je to liek?
Musíme začať trochu ďalej, aby sme pochopili moju úvahu.
Podľa zákona o liekoch je liek látka alebo zmes látok, ktorá sa používa v ľudskom organizme alebo na ľudskom organizme s cieľom predchádzať, rozpoznať, liečiť chorobu alebo udržiavať, obnovovať, zlepšovať či meniť fyziologickú funkciu.
Lieky obsahujú účinnú látku a pomocné látky. Účinná látka je zodpovedná za vznik účinku, zvyčajne priamo ovplyvňuje fungovanie organizmu. Vo veľkom množstve môže byť dokonca jedovatá. Pomocné látky sú potrebné, aby sa liek dal podať v správnej liekovej forme. Napríklad v krémoch sa účinná látka vmieša do nosného krému. Pri tabletkách sa tiež používajú pomocné látky, aby bola možná výroba tabletovej formy. Pomocné látky zvyčajne nemajú účinok na organizmus.
Liek možno účinne použiť ako „uzdravujúci prostriedok“ iba vtedy, ak sú presné informácie o množstve účinnej látky. Pre dávkovanie a optimálny účinok treba vedieť, koľko z neho užiť.
Každá jedna tableta lieku zaručene obsahuje uvedené množstvo účinnej látky. Žiadne prekvapenia, žiadne odchýlky. Výrobca to garantuje a kontrolujú to dozorné orgány.
Čo je to liečivý čaj?
Liečivým čajom nazývame nápoj pripravený z liečivých rastlín zaliatych horúcou vodou. V predajniach byliniek a v lekárňach môžeš kúpiť čaje z jednej rastliny alebo zmesie. V príbalovom letáku je uvedený spôsob prípravy a použitia, ako aj zloženie.
Spôsob prípravy a použitia je veľmi dôležitý, pretože nesprávne pripravený liečivý čaj môže mať nízky obsah účinných látok (a teda byť neúčinný) alebo naopak príliš vysoký (čo môže spôsobiť nevoľnosť).
Tu je zakopaný pes!
Účinné látky v liečivom čaji nie sú vyrovnané, vôbec nie sú rovnaké! Obsah účinnej látky v rastline závisí
- od geografického miesta pestovania – pochopiteľne iné sú rastliny pestované na nížinnom piesku, na vulkanickej pôde v Egeri alebo v oblasti Balatonu (rovnako ako to ovplyvňuje chuť vína)
- od spôsobu pestovania – rozdiel je medzi divoko rastúcou rastlinou, nazbieranou v prírode, a tou pestovanou vo veľkochovných poliach s hnojivami
- od spôsobu zberu a sušenia – iný produkt vznikne pri strojovom kosení a pri ručnom zbieraní po stonkách. Rovnako iný výsledok prinesie sušenie na slnku alebo v sušiarenskej komore.
- od spôsobu balenia – čaj obsahujúci celú rastlinu (stonky, listy, korene) má úplne iné účinné látky než čaj vyrobený len z listov.
Rozdiely v surovine ešte viac znásobuje spôsob prípravy. Obsah účinných látok v liečivom čaji závisí
- od množstva použitej suroviny – záleží na tom, či do rovnakého množstva vody dáš jednu alebo tri čajové lyžičky
- od množstva použitej vody – ak pridáš dvakrát viac vody, dostaneš riedkejší roztok s nižším obsahom účinných látok
- od teploty vody – vlažná voda uvoľní len málo, horúca oveľa viac účinných látok
- od času prípravy – ak rastlinu iba krátko zaleješ, dostane sa do čaju menej účinných látok, než keby si ju nechal macerovať hodiny
Keďže v každom jednom vrecúšku je iná kvalita čaju, pri každej príprave dosiahneš iný výsledok. Obsah účinných látok v tvojej šálke je neznámy a neistý. Z toho vyplýva, že účinok nie je tak predvídateľný ako v prípade lieku. Určite pripravuješ liečivý čaj šálku od šálky trochu inak a jeho účinok sa tiež líši šálka od šálky.
Táto neistota je dôvod, prečo väčšina lekárov nerada odporúča liečivé čaje. Uprednostňujú lieky pred prírodnými látkami, pretože u liekov je známe množstvo účinnej látky a „dokážu si odhadnúť“ očakávaný účinok.
Ako dokázať, že množstvo účinnej látky kolíše?
To je veľmi jednoduché! Urobte niekoľko pokusov!
Prvý test
- Zovrite pol litra vody.
- Vezmite dve šálky a dajte do každej jeden čajový sáčok. Napríklad Earl Grey čierny čaj je dosť rozšírený, vyskúšajte ten.
- Oba zalejte vriacou vodou.
- Z jedného vyberte sáčok po 10 sekundách.
- V druhom ho nechajte 30 minút.
Vyhodnotenie výsledku:
- V šálke, kde sáčok lúhoval 30 minút, vznikol podstatne tmavší čaj.
- Oboje ochutnajte! Krátko lúhovaný má príjemnú chuť, zatiaľ čo 30-minútový je silný, trpký, takmer páli sliznicu úst.
- Účinok 10-sekundového je malý, možno osviežujúci. Po vypití 30-minútového môžete pociťovať búšenie srdca, pulzujúcu bolesť hlavy alebo pálenie záhy.
Za 10 sekúnd sa z čaju uvoľnilo len málo účinných látok, zatiaľ čo za 30 minút podstatne viac.
Druhý test
- Vezmite dve šálky a do každej dajte čajový sáčok.
- Zovrite vodu.
- Jednu zalejte prudko vriacou vodou.
- Druhú zalejte obyčajnou studenou vodou z kohútika.
- Sáčok vyberte z oboch súčasne po 1 minúte.
Vyhodnotenie výsledku:
- V šálke zalejete horúcou vodou vznikol oveľa tmavší čaj.
- Oboje ochutnajte! Čaj lúhovaný studenou vodou má takmer nijakú chuť, zatiaľ čo ten z horúcej vody chutí príjemne.
- Účinok studenovodného je malý, horúcovodný osviežuje.
Studená voda uvoľňuje zo čaju podstatne menej účinných látok.
Týmto podľa mňa preukázal, že neexistujú dva úplne rovnaké čaje z hľadiska obsahu účinných látok, a preto majú lekári pravdu, že ich nie je možné dávkovať tak presne ako lieky.
Takže liečivý čaj je na nič?
O to nejde; ide o to, že obsah účinných látok v liečivých čajoch nie je možné kontrolovať tak presne ako u liekov. Preto pri liečbe závažných ochorení sa ich účinok nedá plánovať. Napríklad pri liečbe vysokého krvného tlaku alebo pri chirurgickej anestézii potrebujeme liek, ktorý je možné veľmi presne dávkovať. Liečivý čaj to nespĺňa.
Hoci pre liečbu už existujúcich ochorení majú preto len obmedzenú úlohu, neznamená to, že nemajú miesto pri udržiavaní zdravia alebo v prevencii chorôb!
Napríklad v indickom ájurvédskom liečebnom systéme, ale aj v tibetskej a čínskej tradičnej medicíne sú tri piliere udržiavania zdravia: strava prispôsobená telesnej konštitúcii, fyzická aktivita a pravidelné užívanie liečivých čajov. Teda liečivé čaje majú priaznivý účinok na zdravie.
Na to však treba pri príprave liečivého čaju dbať! Vždy ho pripravujte podľa odporúčaného spôsobu a vždy rovnako (rovnaký čaj a množstvo vody, rovnaká teplota vody a čas lúhovania). Takto dosiahnete približne podobný účinok v každom prípade. Práve to „približne" je dôležité.
To je v drvivej väčšine prípadov úplne postačujúce. Liečivý čaj môže byť veľmi užitočný pri podpore trávenia, potláčaní kašľa, zlepšení chuti do jedla, podpore imunitného systému a pri mnohých ďalších účeloch. Ale nemyslite na neho ako na liek, skôr ako na pomoc pre vaše zdravie a súčasť stravy.